De nieuwe praktijk

De praktijk

 

De behandelvormen waarmee ik werk zijn holistisch en natuurlijk van aard. Ik werk hierbij voornamelijk via lichaamsgerichte technieken die hun basis vinden in zowel natuurlijke en oosterse geneeswijzen, maar ook in onze bekende westerse medische inzichten. Ik sla een brug tussen “alternatieve” en “reguliere” werkvormen. Er wordt niet gewerkt volgens het boekje maar, volgens wat zich in het hier en nu op een natuurlijke manier aandient. Hierdoor ontstaat er de mogelijkheid om creatief en effectief aan te sluiten bij uw gezondheidsvragen.

 

Met welke gezondheidsklachten kunt u bij mij terecht?

 

U kunt bij mij komen met zowel acute als chronische pijn; bewegingsklachten, overbelasting of blessures van spieren en gewrichten, verkeerde lichaamshouding, slijtage en algemene lichamelijke pijn, hoofdpijnen en duizeligheid.

 

Verder kunt u bij me terecht met klachten die vaak een samenhang vertonen, zoals slaapproblematiek, oververmoeidheid, stress, problemen met de spijsvertering, zorgelijkheid, piekeren, angsten, aanhoudend verdriet en neerslachtigheid.

 

Om in aanmerking te komen voor behandeling hoeft u in eerste aanzet geen klachten te hebben. Het is beter om klachten voor te zijn. Het lichaam geeft bij blokkades al in een vroeg stadium signalen af die in preventieve behandelingen worden herkend. Preventieve behandelingen komen veelvuldig voor en zorgen voor een betere weerstand, inzicht en energieniveau.

De behandelvormen

 

Manuele Massage Therapieën

Thijs behandeld patiente met Zen Shiatsu

Zen Shiatsu

Zen Shiatsu is een Japanse vorm van massage waarbij de therapeut druk en rek uitoefent op zeer speciale punten en zones van het lichaam. Deze speciale punten en zones worden in vaktermen meridianen en tsubo’s ( of acupressuurpunten) genoemd. De meridianen zijn harmonieus verdeeld over het gehele lichaam. Ze lopen vaak samen met bloedvaten, lymfevaten maar ook met zenuwbanen. Meridiaanknooppunten komen meestal voor bij gewrichten. De op de huid liggende tsubo’s vormen directe verbindingen met de oppervlakkige en dieperliggende meridianen. De meridianen zijn op hun beurt verbonden met onze interne organen maar ook met ons gevoelsleven.

Het bijzondere van meridianen is, dat de substantie die hierin werkt, van een subtiele energetische aard is. In het oosten wordt deze subtiele substantie Qi (spreek uit: shi) of Prana genoemd. Qi kan tegenwoordig met fijngevoelige instrumenten worden gemeten. Qi is onlosmakelijk verbonden met het leven zelf. Door te werken met Qi beïnvloed je een wezenlijk fundament waarop alle leven gebaseerd is.

De Qi waarmee in Zen Shiatsu gewerkt wordt zit niet alleen in het stoffelijk lichaam, maar ook om het stoffelijke lichaam heen, in onze meer fijnstoffelijke lichamen. Dit wordt ook wel de aura genoemd. Door allerlei omstandigheden kan het stromen van Qi stagneren. Het kan zich bijvoorbeeld op plekken ophopen, wat vaak als een stekende acute pijn of andere gezondheidsklachten wordt ervaren. Op andere plekken is er meestal tegelijkertijd sprake van “leegte”. De leegte is bijna altijd onopvallend omdat, de ophoping (de pijn, de klacht) de aandacht vraagt. In Zen Shiatsutherapie wordt door druk en stretching weer evenwicht gebracht in de energiestroom van de meridianen. Hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen van geest en lichaam gereactiveerd.

Door deze behandeling wordt u bewuster van uw lichaam, gedachten en gevoelsleven, wat resulteert in meer vitaliteit, emotioneel evenwicht, een betere weerstand, een beter afstemming van spanning en ontspanning, soepele spieren en gewrichten en minder pijnen.

Cliënten geven vaak aan zich opgelucht en lichter in hun hart te voelen en meer ruimte in zichzelf en buiten zichzelf te ervaren.

NIEUW! De Dorn-methode

De Dornmethode is een uiterst werkzame methode voor het succesvol behandelen van acute en chronische lichamelijke pijnklachten. Denk aan o.a. rugpijnen, nek- en hoofdpijn, schouder- elleboog en polsblokkades, diepere uitstralingen in het bekken en de benen. Tintelingen in armen en vingers.

Bij 90% van alle mensen is er sprake van een kleine of grotere scheefstand van het lichaam door een verschil in beenlengte. Dit beenlengteverschil kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Hierdoor kunnen uiteenlopende lichamelijke en zelfs geestelijke gezondheidsklachten ontstaan.
De Dornmethode is gebaseerd op het rechter zetten van het lichaam. Dit gebeurd in luttele minuutjes door zachte correcties van het beenlengteverschil. Daarna volgt het aanpassen van de bekken- en wervelkolomstand.

Meteen na de behandeling loop je letterlijk rechter en stabieler. Je voelt je lichter en vitaler omdat het lichaam de scheefstand niet meer hoeft te compenseren. Je houdt daardoor meer energie over voor het herstel van dieper liggende langdurige klachten.

Het mooie van de methode is dat je na de behandeling, door zeer eenvoudige korte bewegingen, je lichaam zelf in balans kunt houden. De kans op terugval is hierdoor zeer klein.

De Dorn-methode is een zeer veilige en zachte methode die in onze praktijk vaak gecombineerd wordt met de Breuss-massage.

De Breuss-massage heeft een diepe ontspannende werking op de doorbloeding van de musculatuur rond de wervelkolom. Tevens bewerkstelligt deze massage een rechtere stand van de wervelkolom en meer ruimte tussen de wervels. De Breuss-massage heeft een versterkend effect op de Dornmethode.

Oosterse massage

Oosterse massage is net zo als Shiatsu gebaseerd op oosterse medische en filosofische inzichten. Hier wordt gewerkt op meridianen en acupressuurpunten, spieren en gewrichten. Bij oosterse massage is er ook als bij shiatsu sprake van druk-, rek-, en mobilisatietechnieken. Daarnaast wordt er echter meer wrijvend gemasseerd met etherische olie als tussenstof. De effecten van de behandeling zijn te vergelijken met shiatsu. De voorkeur voor het een of ander is vaak persoonlijk. Daarbij komt dat shiatsu over loszittende kleding heen wordt gegeven en oosterse massage op de blote huid.

 

Klassieke massage

De klassieke massage heeft zijn oorsprong in Griekenland gevonden. Gemasseerd wordt via de medische westerse inzichten die m.n. gericht zijn op de hartfunctie, de bloedsomloop, het lymfestelsel, het zenuwstelsel en het spierstelsel. Tijdens een klassieke massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren en nieuwe voeding en zuurstof toe te voeren. Het zenuwstelsel kan worden geactiveerd of juist tot rust gebracht.

De massage bestaat uit verschillende handgrepen die variëren van knedingen zonder olie (petrissages) en wrijvingen met olie (effleurages).

De massage wordt gegeven op de blote huid.

Effecten zijn, soepele spieren en gewrichten, minder spierpijn, sneller herstel na inspanning en diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning.

Sportmassage en sportverzorging

Sportmassage en sportverzorging zijn samen gericht op het optimaal functioneren en presteren van het bewegingsapparaat. Een sportmassage is er voor de sporter, maar kan uiteraard ook preventief ingezet worden bij iedereen die zijn musculatuur optimaal wil houden. Sportmassage is afgeleid van de klassieke massage en westerse medische inzichten. De massage kan sederend maar ook activerend worden uitgevoerd. Sportmassage is ideaal voor een optimale doorbloeding, het weghalen van spierknopen en het oplossen van vermoeidheid. Onder sportverzorging valt de behandeling van blessures door middel van bandageren en EHBO.

Behandeling van pijnlijk kniegewricht
Behandeling van het heupgewricht

Manuele Lymfe Drainage

Manuele lymfedrainage is een typische massage die wordt ingezet om overtollig lymfevocht of oedeem af te voeren. De handgrepen worden heel rustig, zacht en systematisch uitgevoerd. Manuele lymfedrainage voert niet alleen overtollig vocht af, maar werkt ook zeer reinigend, emotioneel verlichtend en weerstandsverhogend. Ondanks de zachtheid van de behandeling is de dieptewerking enorm.

 

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een therapeutische massage die zeer diep inwerkt op het bindweefsel onder de huid. Door specifieke zones op het lichaam te behandelen wordt de communicatie over en weer tussen het zenuwstelsel en organen positief beïnvloed. De behandeling bevordert de doorbloeding en kan worden ingezet in het beter laten functioneren van organen. Bindweefselmassage werkt ook vooral goed bij letsels met een resttoestand en pijnbestrijding.

Acupressuur, Trigger- en tenderpointmassage

Bovenstaande word ook wel drukpuntmassage genoemd. De honderden specifieke punten liggen vaak op meridianen maar ook aan gewrichtsknooppunten, spierranden en spierpeesovergangen. De punten hebben een geweldige helende werking. De behandeling van de punten geeft vaak een uitstraling naar andere delen van het lichaam waar zich de pijn bevindt. De oorzaak van de pijn kan dus op andere plekken in het lichaam liggen. Drukpuntmassage geef ik meestal in combinatie met andere massages. Tevens leer ik de patiënten hoe ze zichzelf kunnen behandelen via deze massagevorm.

 

Reflexzonetherapie

Tijdens Reflexzonetherapie wordt gemasseerd op een klein lichaamsoppervlak om een groter deel, dat verder af ligt, te behandelen. Bekende vormen hierin zijn de voet-, hand- en oorzone therapie. Door nauwkeurige plekken op bijvoorbeeld de voeten te masseren volgt er een reactie in de corresponderende zone. De doorbloeding van interne organen wordt enorm verbeterd en de werking is bijzonder harmoniserend en helend.

 

Zelfmassage en qigong

Zelfmassage is hier gebaseerd op drukpuntmassage en meridiaanstimulering. De technieken dienen als huiswerk bij de therapie. Ze zijn zorgvuldig uitgekozen om jezelf gemakkelijk te kunnen masseren, in een houding die ontspant en niet vermoeiend is. De uitwerking is weldadig. De genezende kracht zit m.n. in de dagelijkse toepassing, waarin je de tijd en ruimte neemt voor jezelf.

 

Qigong (spreek uit: chikung) is een oude oosterse bewegingsleer. Qi betekent energie/bewustzijn en gong betekent oefenen. Qigong ontleend zijn heilzaamheid aan de combinatie van beweging, ademhaling en voorstellingsvermogen. De oefeningen zijn rustig in uitvoering, maar hebben, mits op de juiste manier uitgevoerd een enorme dieptewerking op lichaam en geest. Emoties worden rustiger, talenten die eerst verborgen waren worden zichtbaar, het lichaam wordt soepeler, bewegingen worden lichter. Ook hier weer zit de genezende kracht in de dagelijkse oefening.

Ik gebruik Qigong naast zelfmassage vaak als huiswerk en als extra therapeutische techniek in mijn behandelingen.

Ondersteunende technieken

Kinesio-taping

Speciale bewegingstape die opgeplakt wordt bij allerlei spierblessures- en pijnklachten. De hersteltijd wordt met meer dan de helft teruggebracht. De oorspronkelijke functie wordt zelfs vaak nog overtroffen. De techniek is ook goed toe te passen als lymfe- en bindweefselbehandelingen.

 

Bandageren

Het veiligstellen en immobiliseren van gewrichten, pezen en spieren.

 

Cupping

Door het plaatsen van vacuüm glaasjes op de huid worden giftige stoffen gemakkelijk afgevoerd en de doorbloeding extra gestimuleerd.

 

Moxa

Speciale vorm van warmte therapie met kruiden die inwerkt op de musculatuur en het algemene welbevinden.

 

Magneettherapie en elektronacupunctuur

Stimuleert extra de energiestroom en doorbloeding naar de organen.

Cupping
Kinesio-taping

Kinesio-taping

Cupping

Energetische en Spirituele sessies

 

Healing

Bij healing werk ik met jouw wezensenergie wat ook wel het hogere zelf wordt genoemd. Ik maak contact met deze energie en vraag op deze wijze de genezing van de gezondheidsklacht. De healing gebeurt geheel vanuit je eigen wezensenergie. Wezensenergie gaat niet verloren als je sterft. In jouw wezensenergie zit dus de kennis, wijsheid en ervaring van al jouw vorige levens. De therapie neemt bijzonder in kracht toe wanneer engelen te hulp worden gevraagd. Ik dien hierbij als kanaal voor het doorgeven en vertalen van de energie naar jou toe.

 

Magnetiseren

Bij magnetiseren verhoog ik zelf mijn energie die ik door middel van handoplegging op het geestelijke en fysieke lichaam doorgeef. De resonantie van deze energie is hoog, waardoor deze genezende eigenschappen heeft.

Pijn, blokkades, negatieve gedachten, beperkende overtuigingen en emoties met een lage trilling kunnen door jezelf worden opgelost als je de hogere trilling uit mijn handen in je op kunt nemen. Dit laatste gebeurt via je onderbewustzijn.

Rivier De Geul in het Mechelse landschap

Grounding

Met Grounding leer je om geaard te zijn. De meest waardevolle oefeningen die we kunnen doen zijn grondingsoefeningen. Als we niet gegrond of geaard zijn, dat wil zeggen energetisch niet zijn verbonden met de aarde of de grond, zijn we heel gemakkelijk uit evenwicht te brengen. We merken dat aan onszelf als we onrustig zijn; onze gedachten blijven maar malen. Ook aan anderen kun je merken dat ze maar door blijven ratelen en niet in contact zijn met hun gevoel. Ze reageren dan letterlijk vanuit hun hoofd, zonder dat de informatie gezakt en doorvoeld is.

Geaard zijn betekent dat we ons via onze voeten verbinden met de aarde. Als we geaard zijn voelen we ons veiliger, gelukkiger en zekerder.

 

Heart Practice

Heart Practice is een eenvoudige manier om via het lichaam lastige situaties, dilemma’s en lichamelijke pijn op te lossen. In de praktijk heb ik maar al te vaak gemerkt dat veel klachten met de beste wil niet zijn weg te masseren of te kraken. Vaak is er dan sprake van onbewuste emotionele lading die van binnenuit het lichaam blijft verstijven. Door te werken met de hartenergie kan in slechts enkele minuten de lading op een natuurlijke manier bewust worden, wegvloeien en wegblijven. Het resultaat is dat sommige klachten meteen verdwijnen of dat ze daarna gemakkelijker en met een goed resultaat te behandelen zijn.

 

 

Registertherapeut Aanvullende Gezondheidszorg

Aangesloten bij

Logo Nederlandse Vereniging voor Soma Therapeuten

 

KvK Zuid Limburg : 516 23 633

 

Onze Privacy policy

Algemene voorwaarden

Covid-19 maatregelen

KvK Zuid Limburg : 516 23 633

 

BTW-nr. : NL8501.02.224.B01